Între concediu post-natal şi indemnizaţie, cel puţin o lună părintele nu primeşte bani. Părinţii spun că indemnizaţiile vin după câteva luni de la momentul naşterii. Autorităţile atrag atenţia însă că primele 42 de zile, părintele primeşte concediu medical post-natal de la angajator şi abia apoi se depune dosarul pentru obţinerea indemnizaţiei. 80% dintre părinţii de copii mici din judeţul Dâmboviţa primesc indemnizaţia minimă de 600 de lei, neavând salarii mai mari care să-i avantajeze prin solicitarea a 85% de venituri. În plus, în primele luni de la apariţia copilului, aceştia sunt nevoiţi să se descurce cum pot, pentru că indemnizaţia se plăteşte la cel puţin o lună de la încetarea concediului post-natal.
“Am născut la sfârşitul lunii aprilie şi încă n-am primit banii. Nu-mi imaginez de ce stă un dosar atâta timp”, a declarat Simona A, mămica unui băieţel de 3 luni.
“Cu ce-şi imaginează ei că îţi îngrijeşti copilul în primele luni de viaţă, când nevoile sunt foarte mari, sunt multe cheltuieli şi ai, în cel mai fericit caz, un singur salariu în familie”, a declarat Oana C., mămica unei fetiţe de 3 luni şi jumătate.
Direcţia de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Târgovişte spune că dosarele se rezolvă acolo în termenul de 15 zile, dar banii ajung mai greu de la minister.
„Noi instrumentăm dosarul şi îl trimitem în termenul legal de 15 zile la Agenţia pentru Prestaţii Sociale. Îmi pare rău că banii vin atât de greu de la minister şi omul trebuie să se descurce câteva luni, chiar dacă plata se face retroactiv”, a declarat Delia Stănescu, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială Târgovişte.
Agenţia de Prestaţii Sociale explică însă că dosarul pentru indemnizaţie se depune abia după ce se termină concediul post-natal de 42 de zile, plătit de angajator.
“Dosarul nu poate fi introdus