Excesul de bani de pe piaţă a crescut temerile privind presiunile inflaţioniste. Bursa chineză a scăzut cu 5%, cea mai mare reducere din ultimele opt luni, pe seama zvonurilor că banca centrală va înăspri condiţiile de creditare. Într-o declaraţie, interpretată de analiştii pieţei chineze ca o încercare de calmare a investitorilor, viceguvernatorul băncii centrale, Su Ning, spune că „va continua să promoveze o politică monetară relaxată pentru consolidarea revirimentului economiei din ultima perioadă“.
China a practicat în trecut un sistem de cote, impunând băncilor plafoane pentru împrumuturile acordate. Acest sistem de control al creditelor a fost utilizat în 2008 pentru a înăspri politica monetară, criticii fiind de părere că această intervenţie a produs încetinirea puternică a economiei din ultimul trimestru al anului trecut.
Comentariile viceguvernatorului au urmărit să sublinieze faptul că banca centrală nu va interveni brutal asupra băncilor comerciale. „A fost un răspuns la interpretările eronate din piaţă. Nu vor fi impuse cote în acest an, deşi ar putea fi date unele indicaţii băncilor“, a spus Ting Lu, economist la Merrill Lynch în Hong Kong.
Piaţa financiară a Chinei este subdezvoltată
Băncile chineze au acordat în primele şase luni credite ce au totalizat 7.370 de miliarde de yuani (1.080 de miliarde de dolari), depăşind cu mult volumul pentru întregul an 2008, de 718,8 miliarde de dolari. Această relaxare a politicii monetare induce riscul unei lichidătăţi excesive pe piaţă, ceea ce poate conduce la noi bule imobiliare sau bursiere.
Ultimele două oferte publice desfăşurate la Bursa din Shanghai au depăşit cu mult aşteptările analiştilor, ceea ce a fost interpretat ca o revenire în forţă a operaţiunilor speculative pe piaţa chineză. „Ne vom concentra pe utilizarea instrumentelor cara