Cerşetorii romi din România instalaţi la Geneva consideră Elveţia ca pe un loc de muncă, plecând în ţara de origine numai în vacanţă, comentează cotidianul Le Matin, în pagina electronică, afirmând că romii devin tot mai agresivi şi îşi diversifică sursele de venit.
"Cerşetorii veniţi din România nu par dispuşi să renunţe la Geneva. Ei văd Elveţia ca pe un loc de muncă, iar unul dintre ei a fost auzit spunând că se duce în România pentru vacanţă înainte de a reveni", se afirmă în cotidianul Le Matin. Tensiunile dintre romi şi populaţie sunt în creştere, iar numărul plângerilor depuse de locuitorii vizaţi de cerşetori pe străzile oraşului este tot mai mare.
Mai mulţi ca oricând
"Populaţia este excedată", a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei din Geneva, Patrick Pulh. Ziarul elveţian afirmă că sentimentul general este că numărul romilor este mai mare ca oricând. "Conform estimărilor, sunt între 100 şi 200, o parte dintre ei venind zilnic din Franţa. Sunt, în orice caz, mai vizibili şi mai agresivi (...) Cum îşi fac concurenţă unii altora, nu se mai mulţumesc să cerşească stând pe jos sau în genunchi în faţa magazinelor", afirmă Le Matin.
"Îşi diversifică sursele de venit", afirmă poliţistul Luc Broch, adăugând că romii "cerşesc pe terase sau spală parbrizele maşinilor fără a cere acordul şoferilor", sunt văzuţi în tramvaie sau cerându-le trecătorilor bani pentru diverse cauze.
Ei au provocat şi nemulţumirea proprietarilor de restaurante din centrul oraşului, ai căror clienţi "se simt agresaţi", iar personalul cafenelelor a constatat că banii lăsaţi pe mese pentru plata consumaţiei sau ca bacşiş au început să dispară. "Din cauza lor, trebuie să le cerem clienţilor să plătească pe loc", afirmă administratorul unui restaurant genevez.
Nomazi prin Europa
Proprietarii de restaur