Denumită şi „părintele tuturor plantelor”, lucerna este considerată hrana verde a mileniului.Principala sa funcţie terapeutică este aceea de a fortifica sistemul imunitar. Folosită în stare proaspătă, lucerna îşi menţine nutrienţii esenţiali necesari bunei funcţionări a întregului organism. Planta conţine o cantitate mare de enzime, substanţe antiinflamatoare, betacaroten, vitaminele B6, C (de patru ori mai multă decât citricele), E, D, K şi U, precum şi minerale (calciu, fosfor, fier, potasiu, magneziu).
Lucerna se poate consuma sub formă de ceai, tinctură, pulbere sau de tablete, pe care ni le putem procura de la plafar. Mai mult, lăstarii sau germenii de lucernă au efecte revigorante şi pot fi adăugaţi în salatele de legume.
Este un diuretic natural
Lucerna se recomandă pentru prevenirea infecţiilor vezicii urinare şi ale prostatei. De asemenea, specialiştii recomandă lucerna ca adjuvant în tratamentul medicamentos specific în cazul inflamaţiilor. Acţionează benefic şi în cazul durerilor reumatice.
Are efecte de detoxifiere
Planta este folosită ca tonic general şi ca întăritor al sistemului imunitar. Tratamentul cu lucernă este recomandat de specialişti pentru detoxifierea şi stimularea funcţiei ficatului şi pentru purificarea sângelui. Datorită conţinutului său ridicat de fibre, lucerna are puterea de a absorbi şi de a elimina toxinele din organism.
De asemenea, lucerna este recomandată de fitoterapeuţi pentru eliminarea retenţiilor de apă din organism. Datorită substanţelor active conţinute în frunze şi în lăstari, tratamentul cu lucernă are efecte benefice în combaterea constipaţiei. De asemenea, planta are efect purgativ şi reduce balonările.
Încetineşte procesul de îmbătrânire
Tratamentul cu lucernă are efecte incontestabile asupra sistemu