Cristian Preda, profesor in politologie si europarlamentar PD-L, a fost unul din observatorii straini ai scrutinului din Republica Moldova. Preda spune ca la Chisinau comunistii au pierdut mult teren dar si ca ura fata de Romania face parte din cultura politica locala a acestora.
Cristian Preda a fost consilierul pentru Educatie in mandatul a doi sefi de stat: Emil Constantinescu (in perioada martie 1999-decembrie 2000) si Traian Basescu (din martie 2007). A mai lucrat ca secretar de stat pentru Francofonie in cadrul Ministerului Afacerilor Externe. In ianuarie 2009, Cristian Preda a intrat in PD-L, primul partid din care face parte dupa Revolutie, pentru a putea candida la alegerile europarlamentare din 7 iunie, castigand astfel un loc in PE.
Iata cum descrie Cristian Preda experienta de observator la alegerile din Republica Moldova.
Cum ati descrie experienta dvs. de observator la alegerile din Republica Moldova?
A fost mai putin interesant decat in Mali, unde am fost observator in urma cu 2 ani. Acolo, societatea e mai complexa si procesul electoral infinit mai greu de gestionat. Moldova e in fond o societate europeana. Ce-i drept, afectata de comunism... Experientta de teren e insa intotdeauna foarte profitabila.
Ati observat nereguli sau incidente in timpul alegerilor din Republica Moldova, din regiunea Dubasari, unde ati monitorizat desfasurarea procesului electoral?
Am fost miercuri in 12 localitati din Moldova, atat din dreapta, cat si din stanga Nistrului. In 11 dintre ele, situatia era in general buna. Dupa o campanie cu multe nereguli, vigilenta partidelor de opozitie a facut ca in sectiile de vot sa se organizeze o supraveghere reciproca.
Intr-o sectie de vot, Corjova, nu s-a putut vota. Desi Chisinaul afirma ca detine controlul asupra localitatii, la intrare dai peste militieni t