Distracţiile virtuale i-au acaparat pe cei mici, care evită să mai iasă cu prietenii în faţa blocului
Psihologii atrag atenţia părinţilor că astfel de obiceiuri pot fi extrem de periculoase în dezvoltarea micuţilor.
„Hoţii şi vardiştii“, „raţele şi vânătorii“ sau „nouă pietre“ sunt jocurile care au fascinat copilăria a zeci de generaţii. Nici bine nu începea vacanţa de vară, că în faţa blocului era mare agitaţie. Zeci de copii alergau, săreau, ţipau, aruncau cu mingea sau se jucau cu păpuşile şi maşinuţele, până când se lăsa noaptea. Pe trotuarele dintre blocuri nu mai era loc de aruncat un ac, din cauza „şotroanelor“, „melcilor“ şi a „pătratelor“ desenate cu cretă colorată.
Locul „şotroanelor“ este luat de calculator şi Barbie
De câţiva ani, însă, cartierele Botoşaniului sunt pustii. În locul şotroanelor sunt parcate maşini, iar în locul corturilor sunt ridicate clădiri noi. „Eu locuiesc în acest cartier de peste 40 de ani. Erau foarte mulţi copii aici. Vara mai strigam la ei, că stau la parter şi era o gălăgie de nu puteai să stai în casă“, îşi aminteşte Niculina Sandu, o botoşăneancă de pe strada Primăverii.
Copiii de astăzi preferă jocurile virtuale şi nici măcar nu au auzit de „sticluţa cu otravă” sau „ţară, ţară, vrem ostaşi”. „Nu îmi plac copiii din cartier de la mine, pentru că sunt răi şi nu vreau să stau cu ei. Eu acasă mă joc păpuşa Barbie pe calculator. Trebuie să o îmbrac şi să îi pun fundiţe în păr“, spune Miruna, o fetiţă în vârstă de opt ani. Mult prea preocupaţi de grijile zilnice, părinţii sunt bucuroşi că cei mici îşi găsesc o preocupare şi nu îi deranjează. Psihologii atrag însă atenţia că jocurile virtuale pot fi extrem de periculoase în dezvoltarea copiilor.
„În primul rând, aceste jocuri creează dependenţă. Am avut multe cazuri de internări de adolescenţi care erau dependenţi de jocurile pe calcula