35 de universităţi, dintre cele 100 existente, au fost evaluate de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii Învăţământului Superior.23 de instituţii de învăţământ superior au obţinut calificativul maxim: „grad de încredere ridicat“. Universitatea „Petre Andrei“ din Iaşi a primit „lipsă de încredere“.
Mai citeşte şi:
Bucureşti: Universităţile de stat, cele mai sigure
Licenţiaţi ai „Spiru Haret“ se plâng de discriminare
Şi universităţile de stat au specializări neacreditate
Bucureşti: Lista universităţilor cu programe de studii neacreditate
Anul acesta, Agenţia Română de Asigurare a Calităţii Învăţământului Superior (ARACIS) a acordat calificative pentru 16 universităţi de stat şi particulare, din cele 100 care au autorizaţie de funcţionare şi acreditare.
Două instituţii au primit „grad de încredere limitat”, cinci au fost catalogate cu calificativul „încredere“, în timp ce zece au fost evaluate cu „grad de încredere ridicat”.
Fiecare dintre aceste calificative semnifică modul în care instituţia a îndeplinit standardele de calitate în privinţa profesorilor, a dotărilor şi a indicatorilor de performanţă.
„Universitatea cu «grad de încredere ridicat» arată că ceea ce pretind reprezentanţii universităţii în privinţa calităţii educaţiei are corespondent în realitate. O astfel de instituţie, odată ce a îndeplinit toate criteriile, va mai fi evaluată peste alţi cinci ani“, afirmă Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei.
Instituţia care a primit doar „grad de încredere” nu îndeplineşte toate criteriile cerute. De exemplu, nu are profesori suficienţi pentru numărul de studenţi şcolarizaţi. În cazul încrederii limitate, universitatea va avea un termen în care să-şi pună la punct criteriile calităţii.
Până acum au fost evaluate 35 de universităţi
În afa