Niciodată nu e prea devreme să lucrezi cu imaginaţia copiilor. Afecţiunea părintească, dar şi culorile, formele şi cuvintele pe care le foloseşti ca să-i explici lumea îl ajută să se dezvolte şi îi vor aduce beneficii pentru toată viaţa. Moşteneşte de la voi creativitatea, dar mediul în care creşte îl poate ajuta să-şi dezvolte această abilitate sau, din contră, îl poate face să şi-o inhibe. Datorită imaginaţiei, înţelegem situaţii noi şi inventăm soluţii pentru probleme de care nu ne-am mai lovit în trecut. De aceea, ca părinte trebuie să-ioferi micuţului cât mai multe prilejuri să experimenteze.
Începe de la naştere
Încă de la naştere, creierul are un număr fix de neuroni de care vom dispune şi la maturitate. Dar legăturile (sinapsele) dintre aceştia sunt slabe, iar primele experienţe de viaţă contribuie la întărirea lor şi la formarea altora noi. Datorită lor, copilul vede culorile, apucă obiecte şi manifestă ataşament faţă de voi. Dar dacă nu este stimulat, creierul micuţilor îşi limitează numărul de sinapse şi dezvoltarea lui ulterioară are de suferit.
Încurajează-l să fie activ
Când copilul pune întrebări, trebuie să-i răspunzi, dar dacă poate descoperi singur răspunsurile este bine să-l încurajezi. Uneori poate avea nevoie de ghidaj. Arată-i că, pentru anumite probleme, pot exista mai multe soluţii, nu doar una. Jocurile de tip lego sunt ideale pentru a demonstra acest lucru. Îi poţi exemplifica micuţului că o casă se poate construi în diferite moduri, nu într-unul singur şi, mai mult decât atât, îl poţi ajuta să ajungă el singur la soluţii noi.
Minciunile pot fi semnul imaginaţiei
Între trei şi şapte ani, minciunile copiilor sunt de fapt mici invenţii, rod al imaginaţiei. Abia după şase ani ei înţeleg că pot „trişa” sau ascunde adevărul cu ajutorul cuvintelor. Dacă va c