Arheologiii au scos la suprafaţă în zona viitoarei şosele de centură a Constanţei opaiţe, căni, inele din chihlimbar, ulcioare, monede şi mărgele din sticlă şi coral din secolul II după Hristos. Directorul Muzeului Naţional de Istorie şi Arheologie Constanţa, Gabriel Custurea, a declarat că pe şantier au fost detaşaţi zece cercetători care analizează arealul şi se ocupă cu clasificarea şi împachetarea obiectelor.
„Oamenii noştri lucrează de aproximativ două săptămâni în zona Ovidiu- Poiana- Cumpăna, unde s-au început lucrările pe şoseaua de centură a municipiului Constanţa.
În prezent se lucrează cu 50-60 de oameni, deţinuţi detaşaţi de Penitenciarul Poarta Albă. Într-unul dintre puncte nu am găsit nimic, însă sunt continuate lucrările la celelalte puncte unde au fost desccoperite lucruri interesante“ a precizat Custurea.
În zona Ovidiu-Poiana i-am găsit pe patru dintre arheologii constănţeni, care dădeau la sapă cot la cot cu muncitorii. Aceştia sunt Constantin Băjenaru, Cătălin Nopcea, Cătălin Dobrinescu şi Vitalie Bodolică.
Aceştia au declarat pentru cotidianul Adevărul de Seară că descoperirile provin din perioada romanilor, secolul II după Hristos.
Necropolă antică
Cercetătorii sunt deocamdată împărţiţi pe trei sectoare. Constantin Băjenaru a declarat că între kilometrul 2 şi 5 al şoselei, dar şi în acest sector, mai exact între Ovidiu şi Poiana, a fost găsit unul dintre cele mai importante situri de pe traseul şoselei de centură.
Este vorba despre o aşezare rurală romană care situată în marginea satului Poiana şi necropola aferentă aşezării, adică cimitirul.
„Noi cercetăm acum complexele funerare ale acestui cimitir care se aflau probabil pe traseul unui drum roman care venea de la cetatea Tomis şi se îndrepta spre acest sat de la Poiana“ a