Ceea ce s-a semănat cândva începe să dea roade. Ne amintim cu toţii că încă de la prima ediţie a Festivalului Folk You!, înainte să se tragă obloanele, Moţu Pittiş ruga publicul să nu lase mizerie în sală - adică pe plajă. Căci, dacă tot se punea problema igienizării sufletului şi a curăţirii de "gunoaie", ar fi fost nefiresc ca tocmai acel loc minunat din Vamă să fie murdărit de public. Iată că gestul a devenit tradiţie.
Cuminţi, tinerii sau mai puţini tinerii spectatori au strâns şi de data asta resturile, iar în urma lor a rămas plaja curată ca sufletul după spovedanie. O făceau din respect pentru Pittiş, din respect pentru artiştii care se dăruiau pe scenă, dar şi din respect pentru ei. Anul acesta, am avut aşadar surpriza plăcută să întâlnim acelaşi public educat şi cu simţ civic.
TEMPLU SFÂNT
După prima seară (sau dimineaţă) de festival, oamenii au adunat peturile, chiştoacele, paharele de plastic, toată mizeria care în mod inevitabil se produce în timpul unui spectacol maraton de peste şapte ore. A fost, şi de data asta, un acord perfect între curăţenia muzicii şi curăţenia atitudinii publicului, un proiect comun (al artiştilor şi al publicului) de "ecologie" a spiritului. Şi s-a mai întâmplat ceva, absolut neaşteptat şi înălţător: un grup de adolescenţi au adus cu ei tricolorul românesc!
PCR-ul nu mai există, UTC-ul nu mai există, deci nu era o sarcină de partid. Era un gest spontan, incredibil, venit din partea unor puşti nepoluaţi de vreo doctrină, într-un moment în care nimeni nu se mai gândeşte la identitatea naţională. Ei, bine, aici, la Folk You!, pe plaja din Vama Veche, ei au simţit nevoia să spună că sunt români. Tricolorul strălucea pe plajă ca un reproş pentru toţi cei care se ruşinează cu numele lor... Tinerii veniseră pregătiţi pentru recitalul lui Hruşcă. Atunci când acesta a început să cânte "Tu,