Mugur Isarescu, cel mai longeviv guvernator de banca centrala, implineste sambata 60 de ani. Cu siguranta ca nu veti auzi de vreo petrecere spectaculoasa, populata cu vedete, pe la vreo carciuma de mari fite sau despre vreo parada de cultura intr-un teatru bucurestean spre disperarea invitatilor doritori de manele.
Cu siguranta, guvernatorul va sarbatori cu discretia in care a invaluit tot ceea ce este legat de viata sa personala. Desi sunt convinsa ca este demnitarul care ar primi cele mai multe felicitari sincere.
Probabil ca daca cineva ar face vreodata un sondaj de opinie cu intrebarea "Care este persoana publica pe care o asociati in cel mai inalt grad cu notiunea de profesionalism?", peste 90% dintre romani ar spune Mugur Isarescu. Sigur este o doza de legenda in aceasta imagine publica exceptionala, cu atat mai mult pentru un popor care scuipa, cu o usurinta terifianta, acolo unde a pupat.
Cariera guvernatorului BNR are si ea zonele ei intunecate, in anii '90, si una dintre ele este nationalizarea valutei impreuna cu premierul de atunci Teodor Stolojan.
Insa umbrele sunt putine si pe ansamblu putem spune ca, in cateva momente cheie cel putin, actualul guvernator BNR a fost omul providential al Romaniei.
Sa ne amintim de trecerea varfurilor de plata ale datoriei externe, la echilibristica dificila a cursului de schimb, la politicile monetare prin care a facut ceea ce guvernantii n-au avut niciodata curaj sa faca, la strategia in privinta creditarii prin care a evitat consecinte si mai grave ale crizei corect anticipata, la faptul ca in Romania anilor 2000 n-a mai cazut nicio banca si, nu in ultimul rand, ca BNR este singura institutie care lupta intr-adevar cu criza.
Nu mai putin important este ca Mugur Isarescu a fost cel mai bun premier al Romaniei, cel care a oprit declinul economic, a r