- Directorul Asociatiei "Cultours" din Timisoara -
In cadrul unui concurs de proiecte alternative de dezvoltare a Rosiei Montane, organizat de Fundatia Soros, premiul I a fost obtinut de Asociatia "Cultours" din Timisoara. Dupa cum se stie, unii continua sa creada ca doar exploatarea aurului poate scoate zona din saracie, desi exista mii de localitati similare in tara in care dezvoltarea rurala a prins viata si fara existenta unor zacaminte de aur. Echipa de economisti, istorici si sociologi timisoreni de la "Cultours" demonteaza toate teoriile... mineriste, oferind argumente stiintifice de necontestat, in favoarea unei dezvoltari durabile. Alina Albu, directoarea asociatiei, demonteaza cu argumente solide mitul creat in jurul proiectului Gold Corporation si atrage atentia politicienilor ca Rosia Montana are calea ei proprie de dezvoltare, bazata pe turism cultural si valorificarea patrimoniului arheologic.
"O dezvoltare alternativa nu se poate gandi in lipsa turismului"
- Intitulat "Strategie Alternativa pentru o Dezvoltare Durabila in Rosia Montana", studiul Asociatiei "Cultours" exceleaza prin rigoare si nivel stiintific ridicat. Ce surse de documentare ati folosit?
- Beneficiind de sprijinul financiar al Fundatiei Soros Romania, am studiat numeroase publicatii ce trateaza aspecte istorico-culturale, tehnico-miniere, studii de impact asupra mediului, planul de inchidere a activitatii la fosta exploatare din Rosia Montana, date statistice, legislatie, un studiu al Institutului National de Cercetare Dezvoltare in Turism, diverse evaluari ale proiectului RMGC, planul local de urbanism, studii de caz internationale despre zone similare, reconvertite in zone turistice si, nu in ultimul rand, - un chestionar aplicat unui lot de 67 de localnici. Practic, am reusit sa oferim "la cheie" un plan de dezvoltare alternativa a Rosiei