Fostul sublocotenent de Securitate, Liviu Pangraţiu, acum colonel în rezervă, este audiat de un procuror militar pentru crime împotriva umanităţii. Fostul securist, acuzat că, în vara anu lui 1949, pe când era sub locotenent de securitate, a împuşcat pe la spate pe trei luptători anticomunişti din satul Nepos, a fost audiat joi de un procuror militar de la Bucureşti. Sursa: Mihai Şoica
Acesta s-a deplasat special la Cluj pentru a sta de vorbă cu fostul securist, după ce a citit dezvăluirile făcute recent de „Evenimentul zilei”. Audierea a durat o oră şi va fi reluată în perioada următoare.
Pangraţiu are în prezent 90 de ani, grad de colonel în rezervă şi este contabilul Asociaţiei Veteranilor de Război din Cluj. Este sigurul supravieţuitor al acelor întâmplări dramatice. Prin urmare, se foloseşte de un avantaj enorm în această anchetă: poate să spună ce vrea pentru că nimeni nu îl mai poate contrazice! Mai există doar, scrise în cărţi pierdute prin biblioteci prfăuite, câteva mărturii ale unor localnici sau foşti luptători anticomunişti, plus o telegramă trimisă de Pangraţiu la Bucureşti în care îşi anunţa şefii că misiunea a fost îndeplinită.
Acuzaţie gravă: crime împotriva umanităţii
Joi, la ora 9.00 dimineaţa, bătrânul a fost citat să se prezinte în faţa procurorului militar. Era la sediul Asociaţiei Veteranilor de Război din Cluj. A devenit uşor impacientat. Acuzaţia este una foarte gravă: crimă împotriva umanităţii, care este imprescriptibilă, adică cel vinovat poate fi tras la răspundere oricând.
Liviu Pangraţiu şi-a lăsat din mână pixul cu care tocmai scrisese o chitanţă pentru un veteran de război rănit grav în luptele de la Oarba de Mureş. În timp ce se pregătea de întâlnirea cu procurorul militar, îşi punea întrebări: “Ce o să spun? O să spun ce îmi aduc aminte”, s-a liniştit bătrânul.