Prajitura cu mere
Ingrediente (pentru 16 bucati): Pentru aluat - 300 g unt (la temperatura camerei), 200 g zahar tos (cristal), 2 lingurite zahar vanilat, 1/2 lingurita coaja rasa de lamaie, 2 oua mijlocii, 4 linguri lapte, 600 g faina cernuta, 10 g praf de copt. Pentru umplutura - 8 mere, zeama unei lamai. In plus - unt pentru uns tava (dreptunghiulara, cu marginile mai inalte), faina pentru planseta, 1 ou pentru uns prajitura.
Mod de preparare: * Se framanta un aluat neted din ingredientele indicate mai sus, se formeaza o bila, se inveleste in folie de plastic si se tine cel putin o ora la frigider. * Se-ncinge cuptorul la 180gr.. Se unge tava cu unt si se tapeteaza cu faina. Se curata merele, se indeparteaza partea lemnoasa, se taie in opt si se stropesc cu zeama de lamaie. * Se-ntind pe planseta usor infainata 2/3 din aluat, se aseaza in tava si se apasa cu palmele. (Aluatul ramas se inveleste din nou in folie si se tine la rece.) Se pun peste aluatul din tava spalturile de mar, in asa fel incat sa nu atinga chiar inaltimea marginilor tavii. * Se-ntinde si restul de aluat pe planseta, se acopera cu el merele si se apasa usor. Se unge prajitura cu oul batut si se inteapa cu o furculita. Se da la cuptorul incins si se coace (la mijlocul cuptorului) circa 35 de minute, dupa care se scoate din cuptor, se lasa sa se raceasca si se rastoarna.
Tarta cu prune
Ingrediente (pentru 12 bucati): Pentru aluatul fraged - 100 g unt (la temperatura camerei), 50 g zahar tos (cristal), 1 lingurita zahar vanilat, 1 priza sare, 1 ou mijlociu, 150 g faina cernuta.
Pentru umplutura: 1 kg prune, 50 g biscuiti sfaramati, 10 g zahar cristal, 1 varf de cutit scortisoara. In plus: unt pentru forma (cu pereti detasabili, diametrul 26 cm), faina pentru planseta, 1 plic glazura pentru tort (transparenta).
Mod de preparare: * Se framanta un al