Judecătorii turci oferă condamnaţilor posibilitatea să înlocuiască închisoarea cu „pedepse“ de alt tip, cum ar fi lectura sau florile.
Parcă ar fi trecut secole de la „Expresul de la miezul nopţii“, un film din anii '70, al lui Alan Parker, care prezenta povestea adevărată a lui Billy Hayes. Acesta a încercat să scoată din Turcia două kilograme de haşiş, fiind iniţial condamnat la patru ani de închisoare. Sentinţa a fost însă imediat „corectată“ de Curtea Supremă din Turcia, Hayes primind 30 de ani de închisoare. Eroul ajunge într-o închisoare infernală, un coşmar plin de noroi, violenţă, violuri şi mâncare îngrozitoare. Filmul, al cărui scenariu este semnat de Oliver Stone, a fost interzis în Turcia, pe motiv de discriminare rasială. În ciuda faptului că sistemul juridic turc continuă să aibă grave lacune, nefiind rare cazurile unor intelectuali arestaţi pentru opiniile lor, iar violenţele împotriva femeilor rămân în multe cazuri nesancţionate, de câţiva ani, pentru persoanele condamnate pentru infracţiuni care nu par atât de grave au apărut şi alternative mai „blânde“ şi originale. Astfel, în loc să petreacă mai multe zile închişi într-o celulă, judecătorii le oferă condamnaţilor posibilitatea să înlocuiască închisoarea cu lecturi lungi în bibliotecă, în timpul cărora vinovaţii trebuie să citească şi să se gândească mai bine la propriile greşeli.
Pedepse alternative
Într-un articol publicat în cotidianul libanez An-Nahar şi preluat de site-ul Courrier International, au fost prezentate cele mai cunoscute pedepse alternative dictate de judecătorii turci. Potrivit legislaţiei turceşti, aceste pedepse pot fi aplicate doar în cazul persoanelor care au fost condamnate la maximum trei ani de închisoare. În plus, condamnaţii nu trebuie să aibă antecedente, trebuie să îşi regrete fapta şi să aibă un comportament adecvat. Primul caz de