O nouă modalitate de acordare a asistenţei medicale, printr-un sistem video de înaltă calitate, a fost testat în Scoţia şi în SUA.
1 /.
Cum plata şi accesul la servicii medicale devin din ce în ce mai dificile în numeroase ţări din lume, au apărut firme care propun o nouă modalitate de furnizare a asistenţei la nivel global: prin telemedicină. Într-un program-pilot derulat deo camdată în Scoţia şi în Statele Unite ale Amercii, compania Cisco propune ca medicii specialişti să consulte la distan ţă pacienţi care nu reprezintă o urgenţă medicală.
Investiţia în aparatură nu e tocmai ieftină, depăşind 100.000 de dolari doar pentru dispozitivele necesare pacientului, însă astfel de consultaţii pot fi o soluţie inclusiv în companii. Pacienţii trataţi prin această metodă în programul-pilot s-au declarat mulţumiţi în proporţie de peste 90 la sută.
Transmisie HD la mii de kilometri
Cu ajutorul echipamentului performant care transmite în sistem HD, medicul poate să vadă foarte clar detalii precum paliditatea feţei sau mâinile umflate ale unui pacient de la mii de kilometri distanţă. „Transmisia în sistem full HD redă sunete şi video de foarte bună calitate, ai impresia că eşti în contact cu persoana respectivă”, susţin iniţiatorii proiectului de telemedicină la distanţă.
Evaluarea pe care o fac medicii pacienţilor este posibilă pe baza unor date fiziologice provenite de la o serie de dispozitive medicale, cum ar fi stetoscop, tensiometru, EKG etc. Un operator instruit mânuieşte toate dispozitivele medicale conform instrucţiunilor medicului. Tehnica a fost deja testată în SUA (California) şi în Scoţia (Aberdeen), iar cei care au fost consultaţi prin această metodă s-au declarat în proporţie de peste 90 la sută satisfăcuţi de serviciile de sănătate la distanţă şi spun că vor recomanda şi altor persoane această