Pe firmamentul unităţilor de cazare tronează stele, în interior vechituri socialiste Staţiunea Băile Herculane este una dintre cele mai căutate din ţară şi chiar din Europa, fapt dovedit prin salba de hoteluri, moteluri, vile şi pensiuni apărute în ultimii 20 de ani.
Chiar şi trecutul vine şi întăreşte titlul staţiunii de perlă turistică, dovadă stând marile şi impunătoarele hoteluri ce domină oraşul. Titlul de perlă i se datorează astăzi oamenilor de afaceri. Moştenirea comunismului din reţeaua hotelieră, deşi este una extraordinară, a început din 2001 să fie ocolită de turişti.
Trei dintre hotelurile socialiste sunt închise
Unele dintre cele mai mari hoteluri din Băile Herculane, construite pe timpul comunismului, dar care erau arhipline cu peste 20 de ani în urmă, sunt astăzi închise, rămânând parcă împietrite între valurile Cernei şi coamele munţilor. În tot acest timp, chiar dacă din 2001 au fost preluate de o societate privată, nu s-a investit mai nimic în dezvoltarea şi acapararea pieţei turistice din zonă.
„La ora actuală, doar hotelurile Dacia şi Domogled mai sunt funcţionale, ele aparţinând de SindRomânia, dar şi Roman şi un corp din Hercules, acestea aparţinând de SC Hercules SA. Celelalte sunt închise. Este vorba de Minerva, Diana, Afrodita şi un corp din Hercules. În total, sunt vreo 3.000 de locuri de cazare care au fost scoase din circuitul turistic. De când au fost privatizate, după 2001, acestea nu au mai suportat nicio lucrare de reabilitare sau modernizare. Mobilierul este vechi, şubred, inestetic şi chiar periculos“, declară viceprimarul Băilor Herculane, Ionuţ Lalescu. Faptul că în aceste hoteluri de marcă ale staţiunii nu s-a mai investit aproape nimic a făcut ca oamenii de afaceri locali să-şi pună la punct o reţea hotelieră bine stabilită.
Aşa se face că, în ultimii 20 de ani, pe malul Cernei