Fermierii îşi pot înmagazina deja cerealele în cele 76 de silozuri sau 256 de magazii, însă vor obţine certificatul de depozit mai târziu. Sursa: Arhiva EVZ
La doar câteva zile de la implementarea programului „Primul siloz”, cererile pentru licenţierea spaţiilor de înmagazinare nu au încetat să apară. Astfel, până ieri, Ministerul Agriculturii înregistrase deja 120 de cereri.
„Cele 120 de cereri sunt pentru o capacitate de depozitare de circa 2,4 milioane de tone. Dintre acestea, cererea acoperă 76 de silozuri cu o capacitate de stocare de aproximativ 1,6 milioane de tone şi alte 256 de magazii cu o capacitate de aproape 0,8 milioane de tone”, ne-au declarat oficialii Ministerului Agriculturii.
Pentru acoperirea necesarului de consum de grâu al ţării va fi nevoie de 3,5 milioane de tone pentru panificaţie, la care se adaugă alte 500.000 de tone pentru însămânţarea terenurilor pentru anul viitor. Spaţiul de depozitare pentru această cantitate ocupă circa 30% din totalul spaţiilor de înmagazinare din România.
„Având în vedere că majoritatea fermierilor nu deţin spaţii de depozitare adecvate, care să asigure în condiţii optime calitatea seminţelor de consum pe o perioadă mai îndelungată, acest program creează posibilitatea ca fermierii să obţină un preţ corect pentru producţie, al cărui preţ la recoltare nu acoperă cheltuielile de producţie şi pot obţine un certificat de depozit care constituie titlu de credit negociabil reprezentativ al mărfii, la ordin transmisibil, fără limită de restricţii”, ne-a declarat Daniel Botănoiu, director în cadrul Ministerului Agriculturii.
100 de lei, licenţa
Licenţa de depozit se acordă pentru fiecare depozit aflat în proprietate sau în administrare, dacă sunt îndeplinite condiţiile financiare şi tehnice. Eliberarea documentului se face contra unei taxe de 100