Mai nou, fericirea poate fi măsurată şi on line. Un soft original stabileşte nivelul de fericire al internauţilor în funcţie de bloguri şi de mesajele pe care oamenii şi le trimit pe internet.
Pe vremuri era un concept filozofic, însă, în ultima vreme, fericirea a început să intereseze vaste categorii profesionale, inclusiv pe economişti. De ceva timp, aceştia şi-au propus să o cuantifice, unii ajungând chiar să o integreze în conceptul de bogăţie şi de produs intern brut. Însă nimeni nu a reuşit foarte bine să măsoare fericirea. Asta, până când un matematician şi un informatician, Peter Dodds şi Chris Danforth, de la Advanced Computing Center din cadrul Universităţii din Vermont, au stabilit o modalitate cu ajutorul căreia pot stabili cât sunt de fericiţi oamenii şi să adune fericirea individuală, obţinând un coeficient de fericire globală.
Cea mai frumoasă zi
În opinia specialiştilor americani, în ultimii patru ani, cea mai fericită zi pentru americani a fost cea în care a fost ales Barack Obama în funcţia de preşedinte al Statelor Unite, în timp ce moartea megastarului Michael Jackson a fost una dintre cele mai triste zile din istoria umanităţii. Instrumentul folosit pentru stabilirea nivelului de fericire au fost blogurile, conversaţiile pe Twitter şi miile de mesaje care au circulat pe forumuri şi prin intermediul tuturor mijloacelor de comunicare on line unde, fără a viola intimitatea nimănui, pot fi interceptate dialogurile pe internet a milioane de oameni din întreaga lume, putând fi astfel descoperite emoţiile şi stările psihice ale acestora. Chiar şi discursurile prezidenţiale şi melodiile pot cuantifica fericirea colectivă, fiind suficient să se ştie cum trebuie interpretate.
A început cu un site
Visul economistului irlandez Francio Ysidro Edgeworth, care îşi imagina un instrument pentru măsurarea f