Statul, acţionarul majoritar al Oltchim, încearcă din nou să scape de creanţa de la producătorul vâlcean prin transformarea datoriilor în acţiuni. Dar şi minoritarii trebuie să fie de acord. Titlurile Oltchim Râmnicu Vâlcea au reuşit, de la începutul anului şi până săptămâna trecută, o apreciere de circa 135%. Dacă ne uităm doar la evoluţia cotaţiei, putem spune că avem de-a face cu o companie solidă din domeniul chimic, cu perspective bune de creştere. O privire as
Statul, acţionarul majoritar al Oltchim, încearcă din nou să scape de creanţa de la producătorul vâlcean prin transformarea datoriilor în acţiuni. Dar şi minoritarii trebuie să fie de acord.
Titlurile Oltchim Râmnicu Vâlcea au reuşit, de la începutul anului şi până săptămâna trecută, o apreciere de circa 135%. Dacă ne uităm doar la evoluţia cotaţiei, putem spune că avem de-a face cu o companie solidă din domeniul chimic, cu perspective bune de creştere. O privire asupra indicatorilor fundamentali şi a afacerilor Oltchim ne arată însă că evoluţia bursieră nu are nicio legătură cu activitatea companiei. De ce urcă totuşi cotaţia Oltchim?
Anul trecut, producătorul vâlcean a înregistrat o pierdere de 234 milioane lei şi datorii totale de 712,5 milioane lei. Cea mai mare parte a datoriei, 508 milioane lei la valoarea istorică plus dobânzi şi penalităţi, este către Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS). Statul este şi principalul acţionar al Oltchim prin participaţia de 53,6% din capitalul social, trecută în dreptul Ministerului Economiei. Un alt acţionar important este PetroCarboChem (PCC) Duisburg, cu un pachet de 12,1%, iar restul de 33% se află la alţi acţionari.
Acţiuni contra datorii
Din datele economice se poate observa că, anul trecut, Oltchim nu a reuşit să obţină nici profit operaţional. Rezultatul din exploatare s-a încheiat cu o pierdere de 77 milio