Terasele şi străzile oraşului sunt invadate de cei care stau cu mâna întinsă Terasele din centrul Craiovei au devenit atracţia craiovenilor, dar şi a cerşetorilor care şi-au mutat „locul de muncă“ în apropierea meselor apetisante.
Este aproape imposibil ca atunci când mergi pe stradă sau te aşezi la o terasă să nu fii abordat de câte un cerşetor care îţi taie calea şi îţi cere bani. „Au devenit chiar stresanţi. Uneori le mai dau câte un leu, dar sunt din ăştia de etnie rromă care efectiv trag de tine. Dacă nu le dai, sunt în stare să-ţi dea în cap“, ne-a spus Mirela Graur, clientă a unei terase din centru. Cei mai inventivi, îşi iau copiii în braţe sau îşi ascund o mână sub bluză şi încep să se milogească, astfel încât este aproape imposibil să nu reuşească să smulgă câţiva bănuţi de la trecători. Dacă nu primesc, unii pleacă umili, iar alţii înjură.
„Vin zilnic şi trebuie să-i alungăm pentru a nu ne pierde clienţii. Şi pe noi ne deranjează, dar nu avem ce să le facem, pentru că ei revin”, a spus angajata unei terase de la Mercur. Sute de persoane, printre care mulţi minori, îşi duc zilele cerşind sau vagabondând pe străzile Băniei. Poliţiştii spun că aceşti oameni încearcă să-şi câştige existenţa fie pentru că sunt împinşi de situaţia financiară, fie pentru că preferă să-şi câştige traiul zilnic într-un mod cât mai comod, fără a avea un loc de muncă.
Cerşetorii navetişti
„Cei mai mulţi provin din familii dezorganizate, cu un singur părinte sau cu o situaţie financiară sub limita existenţei. În cazul persoanelor adulte sunt fie alcoolici, fie cu probleme psihice, fără adăpost“, spune comisar Adrian Căpraru, purtător de cuvânt al IPJ Dolj. Mai nou, cerşetorilor locali li s-au alăturat şi unii din alte zone ale ţării.
Conform unei statistici la zi, de la începutul anului au fost identificaţi 533 de cerşetori şi vagabo