După ce au muncit ani de zile prin ţări străine, sute de hunedoreni se întorc acasă. Dacă în urmă cu câţiva ani, sute de hunedoreni luau, zilnic, drumul Spaniei şi Italiei în dorinţa de a găsi o slujbă bine plătită, anul acesta este momentul în care majoritatea se întorc acasă. Criza financiară cu care se confruntă şi ţările Occidentului a generat un regres în multe domenii ale economiei. La ora actuală, în ţările preferate de emigranţii români este tot mai greu să-ţi găseşti de lucru. Prin urmare, majoritatea celor care au muncit în aceste ţări se întorc înapoi.
Primesc şomaj de la statul spaniol
Liviu şi Mirela au lucrat în Spania mai bine de trei ani. Au avut acte în regulă şi au muncit cu contracte de muncă. Liviu a lucrat în construcţii iar Mirela într-un restaurant. Anul acesta, însă, lucrurile au luat-o razna.
„Şi în Spania e criză. Lucrurile nu mai merg ca înainte. Am rămas fără serviciu şi am hotărât să ne întoarcem acasă. Avantajul nostru e că avem şomaj pentru o perioadă de 14 luni. Eu primesc 520 de euro iar soţia 400, deci ne vom descurca în România”, spune Liviu. Iulian Puiu s-a întors din Portugalia cu o cursă de Spania. A muncit în construcţii, mai mult fără acte, şi nu a reuşit să beneficieze de ajutor de şomaj din partea statului portughez.
„E groaznic ce se întâmplă, şi în Spania, şi în Portugalia. Sute de şantiere au fost oprite. Nimeni nu construieşte nimic. Mai găseşti de lucru la negru, dar există riscul să nu te plătească. Ne băteam cu marocanii pentru un loc de muncă”, mai spune Iulian. Şi agenţiile de turism confirmă faptul că autocarele se întorc pline din Spania sau Italia şi pleacă aproape goale.
„Traficul s-a intensificat, dar în direcţie opusă. Dacă în urmă cu câteva luni erau sute de persoane care, zilnic, plecau spre ţările UE, acum sunt sute de persoane care se î