Bristol a fost dragostea lui preţ de 100 de ani. Probabil, cea mai lunga şi mai frumoasa idila din istoria omenirii. Doar moartea i-a putut desparţi
S-au născut cam în acelaşi timp. El în 1897, la Combe Down, în Somerset, ea, peste un an, la Bristol. Prima dată i-a fost alături pe la 11 ani, la Londra, pe stadionul “Crystal Palace”, dar Manchester a învins-o în finala FA Cup. Fusese dus de către tatăl său în Capitală, păstra şi acum o hîrtie mică, îngălbenită.Un decupaj din presa acelor vremuri.
Ea a căzut, rău, în 1911, dar lui nu-i prea mai stătea capul la poveşti de dragoste. Primul Război Mondial bătea la uşă. A auzit doar că în anii ‘30 şi-a pierdut, şi mai tare, echilibrul…A regăsit-o după ce şi a doua mare conflagraţie a omenirii a luat sfîrşit. Prin ‘49, “tatăl” ei, preşedintele Harry Dolman, l-a chemat pe “Ashton Gate”, grădina ei cu 19.500 de locuri, pentru a-i arăta instalaţia de nocturnă. În 1976 şi-a revenit complet. El tot o iubea, dar era deja bunic. Falimentul din ‘80, revenirea, cîntecul celor de la “The Wurzels”, devenit imnul lor, apoi perioadele bune alternate cu cele rele. Sau invers. I-a iubit toţi copiii. Şi au fost mulţi. De doi i-a plâcut, însă, cel mai tare. De Andy Cole şi de Scott Murray.
S-a luptat cu Hitler în tranşee!
Ea se numeşte Bristol City FC. El se numea Henry John “Harry” Patch. Ea continuă să trăiască. El a decedat pe 25 iulie. Ea e o echipă de fotbal, “istorică”, din Anglia. El a fost ultimul supravieţuitor britanic care a luptat, direct, în tranşeele primului râzboi mondial.
Cînd l-au anunţat că Henry Allingham şi Fernand Goux, alţi doi “centenari”, nu mai sunt, nu a ştiu cum să reacţioneze. Erau bătrîni, dar el, cum era? Luptaseră, baionetă lîngă baionetă, la Passchendaele, în Belgia, într-una dintre cele mai crude bătălii din acei cruzi ani. De cealaltă parte a baricadelor se afla Adolf Hitler.