Mezelurile conţin carne de capră şi un ingredient secret. Din 22 de producători ai mezelului cu gust unic, doar doi au mai rămas la Sălaş.
România se descurcă greu sub şenilele maşinii de brand-uri occidentale care au cucerit piaţa autohtonă. Ca şi contrapondere, românii reuşesc totuşi să scoată pe piaţă mărci înregistrate pentru anumite produse tradiţionale ce se fabrică dupa reţete vechi de sute de ani. Astfel, de anul trecut nimeni în lume nu poate să mai scrie pe mezelurile pe care le fabrică „Virşli de Sălaş”.
Istorie de 300 de ani
Denumirea este marca înregistrată de familia Iovănescu din localitatea hunedoreană Sălaşul de Jos. „La noi, virşlii se produc de mai bine de 300 de ani. Eu îi produc din 1972. De atunci, etapă cu etapă, am ajuns să deţinem o carmangerie modernă în care putem realiza, la nevoie, şi 2.000 de perechi de virşli pe zi”, spune Leontina Iovănescu. Toată lumea ştie că „virşlul de Sălaş“ contine carne de oaie, de capră, piper, usturoi şi sare. Nimeni însă nu poate să-i redea gustul pentru că reţeta originală este, evident, păstrată secretă.
Reţetă secretă
„Există o anumită proportie între toate ingredientele pentru a obtine un virşlu original. Au încercat mulţi să o găsească, dar nu au reuşit”, spune interlocutoarea. Pentru că este un produs tradiţional, „virşlul de Sălaş” se vinde la pereche, nu la kilogram. Deliciul gustativ costă între 2 si 3 lei perechea. Pe lângă familia Iovănescu, la Sălaşul de Jos mai fabrică virşli încă o familie. „A fost o concurenţă acerbă între 22 de producători de virşli. Nu am mai rămas acum decât doi. Restul au fost nevoiţi să închidă“, a mai spus Leontina Iovănescu.
La noi, virşlii se produc de mai bine de 300 de ani. Eu îi produc din 1972
Leontina Iovănescu, producătoare
Marcă
Doar doi producăt