Teoria celor cinci legume şi fructe consumate pe zi câştigă tot mai mulţi adepţi şi începe să aducă a lecţie învăţată. Pasul următor - să învăţăm să traducem culorile alimentelor pe care le punem în farfurie şi să le combinăm cât mai eficient şi plăcut atât pentru ochi, cât şi pentru sănătate. Cu alte cuvinte, să cunoaştem şi să stăpânim curcubeul din farfurie.
Nutriţioniştii ne sfătuiesc să consumăm zilnic cel puţin cinci legume şi fructe pentru a ne asigura un aport optim de vitamine şi nutrienţi. Nu la fel de discutat este avantajul introducerii şi combinării în alimentaţie a cât mai multor culori. Fitochimicalele care dau fructelor şi legumelor culoarea ne pot ajuta să ne menţinem sănătoşi şi ne pot ajuta să ne fortificăm sistemul imunitar. De exemplu, fructele şi legumele viu colorate conţin cei mai mulţi antioxidanţi, care ne protejează de efectele negative ale radicalilor liberi. De aceea, este important să consumăm atât "verdeţurile", cât şi alimentele roşii, portocalii, galbene, albastre sau purpurii, recomandă nutriţioniştii britanici. Peste Ocean, cel mai fervent susţinător al acestei teorii este doctorul David Heber, a cărui carte, "Ce culoare are regimul tău?", are parte de o intensă promovare în America. Aşadar, e un sezon numai bun pentru a vă da frâu liber poftelor în piaţa de fructe şi legume şi de a încerca să vă ornaţi farfuriile în toate culorile curcubeului... vegetal. Pentru că nu numai numărul crudităţilor consumate zilnic e important. Iată şi cele mai importante informaţii pe care e bine să le ştiţi atunci când alegeţi paleta cromatică a meniului dumneavoastră.
ROŞU
Fie că vorbim despre cireşe, unii ardei, căpşune sau tomate, ele au în comun, o dată cu culoarea roşie, o cantitate importantă de licopen - un antioxidant puternic cu ajutorul căruia putem sfida trecerea anilor, păstrându-ne aspectul şi sănăta