Experimentele care au stat la baza conflictelor armate au avut drept cobai animale inofensive.
1 /.
Relaţiile dintre oameni şi animalele de companie au fost exploatate de-a lungul vremii nu doar în angajarea petrecerii timpului liber împreună, ci şi la război, informează site- ul Descoperă.ro.
Persanii, conştienţi de sacralitatea pe care pisicile o aveau în faţa egiptenilor, foloseau felinele drept „scut” de apărare în conflictele militare din perioada Egiptului Antic, eliberându-le pe câmpul de luptă.
Astfel, atunci când egiptenii au fost constrânşi să aleagă între rănirea pisicilor şi opţiunea de a se preda, preferau varianta din urmă. Mai mult, în timpul Primului Război Mondial, pisicile mai erau folosite nu doar în tranşee pentru a păstra rata populaţiei de şobolani la nivel scăzut, ci şi pe post de „detectoare” de gaze otrăvitoare. În timpul lui Plinius cel Bătrân, romanii foloseau porcii incendiari în bătăliile în care erau implicate şi alte animale de dimensiuni gigantice precum elefantul. Aceştia erau acoperiţi cu răşini şi substanţe inflamatoare, după care erau incendiaţi şi trimişi spre armata ostilă. Guiţatul şi fuga haotică ale porcilor creau panică în rândul cailor şi elefanţilor, care nu mai ascultau comenzile soldaţilor.
Imediat după atacul-surpriză de la Pearl Harbor, în 1942, Lyle Adams, un chirurg stomatolog din Pennsylvania, a făcut un tur al peşterilor din New Mexico, unde a văzut foarte mulţi lilieci. Moment în care i-a venit ideea echipării acestor înaripate cu bombe. Mamiferele au fost folosite în acest scop de către Forţele Aeriene ale Armatei Americane.