SUCCES. Daniel Gherasim trăieşte de opt ani printre sud-coreeni, despre care spune, mai în glumă, mai în serios, că au inventat comunismul perfect. Sursa: Hepta
Un român de 46 de ani, angajat pe una dintre cele mai înalte funcţii la prestigioasa firmă de transporturi navale Seaspan Ship Management Ltd din Canada, controlează şi îndrumă activitatea a mii de coreeni constructori de vase. Din 2001 şi până în prezent, Daniel Gherasim „a năşit” zeci de nave, unele cu deplasamente de sute de mii de tone tdw.
Din poziţia de site-office manager, el răspunde de buna desfăşurare a trei birouride supraveghere a construcţiilor de nave (site-office-uri) amplasate în şantierele Hyundai (oraşul Ulsan), Samsung (Geoje) şi Samho (Mokpo). Lucrează 12-14 ore pe zi, chiar şi şapte zile din şapte. Dar timpul enorm afectat muncii sale nu l-a oprit în a-i observa pe coreeni despre care acum povesteşte cu plăcere, dar şi cu obiectivitate.
Ţara fără tirbuşoane
Sosit în Coreea de Sud în mai 2001, după 15 ani de navigare ca ofiţer mecanic pe nave ale unor companii româneşti şi străine şi şef de agenţii navale, Daniel Gherasim spune că nu s-a adaptat nici până în prezent stilului de viaţă al localnicilor.
„Primul şoc a fost inimaginabil de frustrant. Într-o ţară în care progresul tehnologic este de necontestat, să nu găseşti un tirbuşon pentru simplul motiv că localnicii nu consumă vin, să nu existe o spumieră pentru că supele nu fac parte din gastronomia locală, să nu găseşti produse lactate, deoarece nu există şeptel şi nici păşuni într-o ţară al cărei relief este constituit 70% din munţi stâncoşi, în care roşiile sunt roz şi pâinea este dulce, este probabil de neconceput! Criticam şi negam tot ce era deplasat faţă de cultura noastră”, îşi aminteşte Daniel. Dar, cu trecerea anilor, a devenit mai tolerant şi mai înţelegător, aşa c