Angajaţii Drusal nu mai fac faţă salubrizării în zona Craica. Pentru familiile de rromi ce locuiesc la marginea oraşului, resturile menajere fac parte din decor. Cartierul Vasile Alecsandri este recunoscut în Baia Mare pentru zecile de familii de ţigani care s-au aciuiat la marginea acestuia, dar şi pentru gunoaiele împrăştiate pe stradă. În special aici vorbim de zona Craica, unde angajaţii de la societatea Drusal spun că fac faţă cu greu salubrizării. În Baia Mare, gunoiul se ridică de două ori pe zi, însă în zona Craica, munca celor de la Drusal se vede prea puţin. „Cei de acolo adună gunoaie de prin oraş, le sortează ce nu le convine şi pe urmă le aruncă iar prin cartier”, spune Vasile Lazăr, jurist Drusal Baia Mare.
Peste 200 de platforme în oraş
În Baia Mare sunt amplasate peste 200 de platforme de colectare a resturilor menajere, dotate cu containere de 1 metru cub şi alte 40 de containere pentru PET-uri. Doar în cartierul Vasile Alecsandri sunt amplasate zece containere de 1 metru cub şi alte trei pentru PET-uri. Angajaţii societăţii Drusal spun că o parte dintre aceste containere nu sunt umplute la capacitatea maximp, în schimb pe străzi sunt plin de gunoaie.
Pe de altă parte, ţiganii de pe Craica îşi motivează gestul de a-şi arunca resturile menajere prin faptul că nu ar fi containere îndeajuns şi că acestea nu ar fi amplasate corespunzător, în imediata vecinătate a locuinţei lor. „Nu ştim ce tot vor de la noi. Să ne dea containere atunci dacă nu vor să aruncăm mizeriile pe râu”, spune Virgil Varga, locuitor pe Craica. Bărbatul de 40 de ani spune că este bolnav şi nu este „stăpân” să-şi ducă gunoiul o sută de metri, distanţă pe care trebuie să o parcurgă pentru a lăsa resturile menajere într-un container.
Gangurile blocurilor – adevărate latrine
Mai mult decât atât, unii dintre ţigani