Cetatea Neamţului, redată la începutul lunii circuitului turistic naţional şi internaţional după ce vreme de doi ani a fost reabilitată cu fonduri europene, este una din ţintele predilecte ale localnicilor şi vizitatorilor ce sosesc în judeţul străjuit de Ceahlău. Sursa: Dan Sofronia
Custodele Gheorghe Maxim a afirmat că zilnic, pragul fortăreţei este trecut de circa 500 de turişti, iar sâmbăta şi duminica de aproximativ 2.000, ceea ce înseamnă că de pe 4 iulie a fost vizitată de aproape 30.00.de persoane. Suntem trei - patru ghizi şi nu putem face faţă. Pentru grupuri organizate, un tur al cetăţii durează cam 45 de minute“, a declarat custodele.
Îmbucurător este faptul că sunt şi numeroşi turişti străini, care au apreciat exponatele din cele 21 de camere ale fortificaţiei, despre care se poate spune că este un veritabil muzeu şi nu simple ziduri de piatră. Cele mai atractive incinte sunt sala de sfat şi judecată, sala armelor, închisoarea şi paraclisul, deschis zilnic pentru cei care vor să se închine şi să aprindă o lumânare.
Pe lângă fotografii sau copii după documente vechi în care se face referire la cetate, vizitatorii pot să vadă obiecte care reînvie atmosfera din vremurile trecute, când cetatea era locuită. Trecând pragul sălii de sfat şi judecată, ai impresia că te-ai întors în timp. Încăperea pare gata să găzduiască o întrunire a căpeteniilor militare, sunt scaune şi o masă lungă, din lemn. Pe pereţi, sunt expuse săbii, scuturi, suliţe, iar o armură dă impresia unui cavaler gata să intervină, alături de cinci plăieşi în vechi straie militare.
Limba strâmbă, sudalma mare, ucisătura, sfada...
La fel de interesantă este închisoarea, cu atât mai sugestivă prin prezenţa a patru răufăcători, legaţi cu lanţuri. Au bărbi mari şi neîngrijite, cămeşoaie lungi, pe jos sunt paie, lanţuri pe p