Parcul Natural Apuseni riscă să fie distrus de gunoaie, exploatarea necontrolată a lemnului și construcții ilegale.
Zona Padișului este afectată de munții de gunoaie ce rămân în urma turiștilor, de torenții ce se formează în urma defrișărilor și de construcțiile și camparea ilegale.
În fiecare sfârșit de săptămână zona este invadată de turiști din județ, dar și din țară, din Ungaria, Polonia și alte țări. Unii cu respect față de bogăția pe care o descoperă, alții fără urmă de rușine, dovadă stând munții de gunoaie din apropierea locurilor de campare sau a satelor de vacanță.Pe Valea Boghii există o groapă de gunoi clandestină. „Nicăieri în lume, groapa de gunoi nu se amplasează lângă apă. Este un atentat la sănătatea ecosistemului și a oamenilor care vizitează zona”, spune Mihai Togor, președintele Fundației Ecotop. Termenul de închidere a gropilor clasice de gunoi a fost 16 iulie. Doar trei primării au declarat că problema este în curs de realizare, niciuna nefiind din zona Parcului Natural Apuseni. „Primăriile sunt obligate prin lege să asigure serviciul de salubrizare sau să aplice sancțiuni celor care aruncă deșeurile în locuri nepermise.
Exploatarea haotică a lemnului
Există suspiciuni că în zona Parcului Natural Apuseni lemnul se exploatează ilegal. „Este o zonă de conservare specială. La un control pe linie silvică sau a Gărzii de Mediu în aceste locuri de exploatare ar ieși la iveală multe nereguli”, spune Togor care constată că doar o mică parte dintre trunchiurile de arbori, transportate cu zel în weekend, sunt marcate corespunzător. Tăierea haotică a pădurii duce la formarea torenților, eroziuni ireversibile, afectează calitatea apelor și zestrea piscicolă prin rumeguș și distrug căile de acces. „Cei care taie lemnul necontrolat mizează pe regenarea naturală a pădurii. Ei uită că regenerarea se face în 30 de ani, nu de