Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Aberdeen spun că deficitul de zinc din organism este vinovat de problemele de fertilitate. „Acest deficit de zinc afectează în aceeaşi măsură şi sistemul imunitar, iar odată cu înaintarea în vârstă, lipsa zincului din organism duce la apariţia bolilor de inimă”, spune prof. dr. John Beattie, coordonatorul studiului.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că aproximativ o treime din populaţie suferă de acest deficit. Astfel, specialiştii recomandă persoanelor care îşi doresc să devină părinţi să mărească doza zilnică de zinc. Acest mineral se poate găsi în numeroase alimente, precum carnea de vită, de pui şi nuci. În acelaşi timp, stridiile au un conţinut ridicat în acest mineral, la fel şi migdalele sau alunele. De asemenea, cerealele integrale, ouăle, ciupercile, salata verde, seminţele de dovleac şi produsele lactate, toate acestea sunt o sursă bogată de zinc. „Zincul este important pentru menţinerea optimă a nivelului de hormoni reproductivi din sânge”, explică Adriana Beldie, specialist în nutriţie.
Cercetătorii completează că zincul acţionează ca un antioxidant, acesta protejează membrana celulelor şi a altor ţesuturi din organism. În acelaşi timp, acest microelement ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire, fiind recomandat persoanelor care doresc să facă un copil după vârsta de 35 de ani, atunci când întreg metabolismul încetineşte.
Oamenii de ştiinţă atrag atenţia că excesul de zinc împiedică absorbţia cuprului, necesar pentru funcţionarea normală a organismului, dar şi pentru formarea globulelor roşii. (M.C.)
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Aberdeen spun că deficitul de zinc din organism este vinovat de problemele de fertilitate. „Acest deficit de zinc afectează în aceeaşi măsură şi sistemul imunitar, iar odată cu înaintarea în vârstă, lipsa zinculu