La finele anului trecut, datoriile altor state către România se ridicau la 1,2 miliarde de dolari (pe relaţia devize convertibile) şi 1,1 miliarde de ruble transferabile (pe relaţia ruble transferabile şi alte sume în diverse valute). Criza economică şi refuzul unora dintre datornici pune piedici în recuperarea creanţelor. Sursa: Reuters
În topul datornicilor se plasează Irakul. Conform unui acord încheiat în 2005, autorităţile de la Bagdad trebuie să plătească României o datorie de 977 milioane de dolari, până la sfârşitul lunii martie 2028.
Sudanul, Siria şi Tanzania refuză să negocieze plata debitelor restante. Cele trei state au acumulat datorii către România în sumă de 185 milioane dolari.
Nici cubanezii nu se grăbesc să plătească cele 1,1 miliarde de ruble transferabile datorate. În aceaaşi situaţie sunt şi libienii, care mai au de achitat o bună parte din datoria de 45,5 milioane de dolari, se arată într-un raport guvernamental, citat de Mediafax. Potrivit documentul, refuzul Havanei vine pe fondul crizei economice care afectează ţara, dar şi din cauza faptului că liderii regimului Castro nu vor să discute rambursarea datoriei faţă de fostele ţări socialiste creditoare.
"Dificultăţile majore de ordin economic, financiar şi valutar cu care se confruntă unele ţări africane ale căror debite către România însumează 79,4% din totalul creanţelor nereglementate în prezent, apartenenţa unor ţări debitoare la categoriile de «state afectate de conflicte» şi «state post conflicte» şi refuzul categoric al autorităţilor cubaneze de a accepta începerea negocierilor pentru stabilirea unor modalităţi de rambursare a obligaţiilor sale valutare influenţează procesul de reglementare a datoriilor", se arată în document.
Lista datornicilor:
Sudan - 169,8 milioane dolariSiria - 45,8 milioane dolariMozambic -