Codrii polonezo- bieloruşi care găzduiesc cea mai mare populaţie de zimbri din Europa sunt ameninţaţi de încălzirea globală, dispute politice şi încăpăţânarea localnicilor, scrie The Independent. Sursa: poland-holiday.blogspot.com
"Temperatura medie a crescut cu 0.8 grade Celsius în ultimii 50 de ani. Pentru o astfel de pădure, este enorm. Perioada este suficientă pentru a declara că avem de-a face cu o schimbare climatică. Plouă mult mai puţin vara, iar iernile mai blânzi iau sfârşit mult mai devreme", spune Elzbieta Malzahn, de la Institul de Cercetare a Pădurilor, referindu-se la pădurea Bialowieza.
În acest context, autorităţile de la Varşovia şi Uniunea Europeană au decis să lărgească aria protejată, proiectul primind imediat cei 20 de milioane de euro de care are nevoie. Însă lărgirea parcului naţional nu a putut fi încă înfăptuită, locuitorii din zonă temându-se de reducerea procentului pe care teritoriul îl va primi de la stat.
Oamenii au nevoie de drumuri, nu de investiţii eco
Spre exemplu, primarul comunei care poartă numele pădurii spune că, dacă parcul va fi extins, zona pe care o conduce va primi doar jumătate din cât primeşte în prezent. "Ai spune că suntem nişte proşti care refuză să ia o grămadă de bani (n.r. cei 20 de milioane de euro). Dar aceştia vor merge în întregime în proiecte ecologice, în timp ce noi avem nevoie de drumuri", spune acesta.
O mare parte a acestei păduri unice în Europa se întinde în Belarus, iar acest stat dă semne că nu poate colabora cu vecinii polonezi. Între Polonia (membră UE) şi Belarus (stat care nu face parte din Uniune), pădurea asigură o mare parte din graniţă. Pe toată distanţa, se întinde un imens gard de sârmă care desparte populaţiile de zimbri.
Turismul, armă slabă
Anual, 150.000 de turişti vin să viziteze pădurea poloneză