O apă minerală din Banat este în acest moment cea mai apropiată calitativ de brandul gigant Evian, etalonul mondial al purităţii apei. Apa ţâşneşte la buza unui deal acoperit de arbuşti şi mărăcini, pentru că nimic altceva nu creşte printre stâncile de aici. Sursa: Răzvan VălcăneanțuSursa: Răzvan Vălcăneanţu
1 /.
Locul e imposibil de memorat în panorama sălbatică, pentru că nu poţi distinge vreo diferenţă printre grohotişurile şi buruienile ţepoase crescute în voie pe o rază de 40 de kilometri.
Exploatarea se face într-un fel de baracă ascunsă pe partea întunecată a dealului şi aduce cu refugiile vechilor văcari din Vestul Sălbatic. Izvorul e scos din pământ prin două ţevi banale, din inox, iar colectarea se face efectiv într-o cadă faianţată, nu mai mare de 2-3 metri pătraţi.
Nimeni n-ar fi simţit nevoia să meargă până la capătul lumii pentru a vizita sursa apei minerale Perenna. Izvorul acesta din satul Calina, Caraş- Severin, unde nu mai locuiesc decât fix 40 de oameni, se va afla însă, foarte repede, pe buzele tuturor. Vestea că Perenna, din România, este identică în proporţie de 96% cu cea mai pură apă din lume, celebra Evian, va ajunge urgent la Paris, Londra, New York sau Tokio.
Numai 21 de angajaţi
Geneza apei care îşi numără medaliile de „vicecampioană” mondială primeşte fluierul de start la un izvor natural care curge dintr-o stâncă la baza muntelui Moghila, înalt de 458 de metri, şi îmbrăţişează linia de finiş după aproximativ 3 kilometri, la fabrica de îmbuteliere. Izvorul situat în amonte de punctul de lucru dispune de o „cameră de protecţie” de aproape 8 metri pătraţi, în care se află un bazin construit din faianţă şi din care curge apa pură, prin mai multe conducte, înapoi către fabrică, unde se decantează.
Angajaţii fabricii de îmbuteliat, extrem de tineri, practic nu ati