Ochelarii de soare vă protejează vederea în condiţii de lumină puternică, alegerea lor vă poate costa şi peste 1.500 lei. Magazinele au oferte variate, însă trebuie să testaţi cât mai multe produse pentru a vedea care e cel mai comod pentru ochi. Acţiunea razelor ultraviolete asupra cristalinului poate duce la apariţia cataractei. Şi copiii au nevoie să le fie protejaţi ochii şi să poarte ochelari de soare atunci când stau o perioadă mai lungă la soare puternic (mare, munte) şi trebuie obişnuiţi de la vârste fragede cu ochelarii de soare.
Când purtaţi ochelari de soare?
Purtarea acestora este recomandară ori de câte ori depăşiţi o perioadă mai mare de zece minute de expunere la soare puternic (plajă, munte, gradinărit, drumeţii). Lumina reflectata de apă poate mări cantitatea de radiaţii ultraviolete. Ochelarii aleşi trebuie să aibă un filtru de protecţie care să asigure protecţia ochiului.
Lentile speciale
Lentile polarizate blochează lumina reflectată şi sunt ideale pentru sporturile estivale. Dar ce este polarizarea? Lumina zilei căătoreşte în valuri, oscilând în toate direcţiile spaţiului tri-dimensional. Lumina polarizatoare călătoreşte de asemenea, însă de obicei aceasta se deplasează în două direcţii: orizontal şi vertical. Lumina verticală aduce informatii folositoare ochiului uman, şi vă permite să distingeţi culorile şi contrastele, iar lumina orizontală creează zgomotul optic sau luminozitatea. Cand lumina atinge o suprafaţă nemetalică (de exemplu, apa) ea se reflectă în plan orizontal. Acest fapt poate crea o luminozitate puternică care poate fi blocată doar de un filtru de polarizare de bună calitate. Lentilele polarizatoare filtrează selectiv lumina orizontală, eliminând astfel din luminozitate şi se obţin astfel: vedere optică liberă, contrast sporit, protecţie UV 100%, o mai bună percepţie a cu