DISPUTĂ. Pachetul de legi privind reforma în educaţie este disputat între ministrul de resort şi comisia prezidenţială. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Ecaterina Andronescu negociază reforma în educaţie chiar şi în weekend, cu sindicatele. Discuţiile vor continua zilnic, până pe 14 august, când pachetul de acte normative va trece prin guvern. Dar fostul ministru al educaţiei Mircea Miclea atrage atenţia asupra grabei cu care Codul propus de actualul ministru se doreşte să intre în funcţiune, fără o dezbatere prealabilă. Există multe puncte divergente între pachetul legisla tiv propus de Comisia prezidenţială pentru educaţie, condusă de Miclea, şi Codul educaţiei, elaborat de ministrul Andronescu.
Paternitate sau maternitate?
Mircea Miclea este de părere că pachetul de legi propus de el nu-i face plăcere lui Andronescu. „Trei luni au trecut fără să se întâmple absolut nimic cu un pachet raţional fundamentat. Cu siguranţă, doamna Andronescu nu a fost entuziasmată de acest pachet de legi pentru că nu-i poartă numele, deşi e aiurea să te gândeşti că trebuie să-ţi poarte numele ceva, ca să fie şi bun”, a afirmat preşedintele Comisiei preziden ţiale pentru educaţie.
În replică, Ecaterina Andronescu a precizat că pachetul propus de ea va fi „o Reformă Miclea îmbunătăţită”. „Toţi cei care au expertiză au un cuvânt de spus, dar nu cred că trebuie forţată nota dincolo de limitele firescului. Am preluat şi o să mai preluăm din proiectul Miclea, dar am avut propria noastră viziune asupra multora dintre capitolele de acolo”, a explicat ministrul educaţiei.
Zece ani de schimbări derutante
Bacalaureatul în două etape, la doar trei materii, şi învăţământul generalizat şi obligatoriu de 13 ani sunt doar câteva dintre propunerile de schimbare solicitate de ministrul Andronescu, în aceste zile. Dar educaţia românea