Bistriţenii sunt agasaţi zilnic de cerşetorii din oras, al caror număr creşte de la o zi la alta, în pofida tuturor acţiunilor puse la cale de-a lungul timpului de autorităţi. În acest context, „Adevarul de Seara" declanseaza astăzi o campanie de presă menită să încurajeze cititorii să nu mai dea bani cerşetorilor dar şi autorităţile să acţioneze mai ferm în pedepsirea, prevenirea şi descurajarea cerşetoriei din oraş. În anii 90, autorităţile locale din Bistriţa au interzis cerşetoria pe străzile oraşului, printr-o hotărâre de Consiliu Local, care practic dubla legile în vigoare. Votul de atunci al consilierilor locali a rămas unul inutil. Cerşetorii şi-au văzut de treabă, mai mult sau mai puţin tulburaţi de agenţii de ordine, iar afacerile din umbra mâinilor întinse au prosperat. Venetici sau de-ai casei, cerşetorii împânzesc Bistriţa. Te agresează cu insistenţa lor pe stradă, la cumpărături, în tren sau exact atunci când te aşezi pe vreo terasă să te relaxezi la o cafea, ori o îngheţată. Unii agresivi, alţii doar exasperant de insistenţi, nu poţi scăpa de prezenţa lor practic în niciun oraş mai răsărit din România.
Le dau bani să scape de insistenţe
Corina Mureşan, o de 38 de ani a venit din Beclean pentru cumpărături la Bistriţa. Spune că nu a mai trecut de câteva luni prin oraş şi este surprinsă de numărul de mare de cerşetori: „ m-am aşezat la o terasă de pe Pietonal cu o prietenă, moment în care au apărut de peste tot. Erau mai ales copiii, majoritatea teribil de sâcâitori. Apoi a venit unul, între două vârste şi pur şi simplu nu a vrut să mai plece până nu i-am plătit. Ne-a şi înjurat, pe deasupra”, se plânge femeia, care spune că i-a pierit pofta de terese prin Bistriţa.
Un alt decor, o scenă similară: Piaţa Decebal, zi de târg. O femeie în zdrenţe cu un copilaş desculţ şi un altul agăţat de gât, trece de la un cumpărător