Medicul de la Serviciul de Ambulanţă Radu Vinţ practică, în timpul liber, medicina homeopată. El spune că cele două ramuri se îmbină perfect şi se completează una pe alta. Radu Vinţ este medic la Serviciul de Ambulanţă de câţiva ani, iar în paralel, practică medicina homeopată.
Este printre puţinii medici din municipiu care practică acest gen de medicină alternativă care, spune el, o completează foarte bine pe cea occidentală sau alopată. „Medicina are foarte multe ramuri şi nu există o singură ramură care să poată rezolva orice problemă, de aceea, eu o numesc complementară”, explică medicul.
Prima oară când a luat contact cu acest gen de practică a fost prin anii 80, prin anul IV de facultate. „Am aflat de la nişte colegi care se preocupau de medicina homeopată, a fost pur şi simplu o întâmplare”, povesteşte el. I s-a părut interesant, deoarece mama sa, care avea unele probleme reumatice, avea mai multe contraindicaţii la medicaţia alopată, iar homeopatia ar fi putut fi o soluţie.
A găsit un tratament pentru ea şi rezultatele au fost foarte bune. Asfel, după ce a terminat facultatea, medicul a urmat un curs de specializare, după care a primit un atestat care îi dă dreptul să practice acest gen de medicină alternativă. În prezent, Radu Vinţ este unul puţinii medici băimăreni care practică acest gen de medicină.
Medicina homeopată, spune el, e o metodă de tratament ce foloseşte extracte din produse animale, vegetale sau minerale, în cantităţi extrem de mici, spre deosebire de cea aloaptă, care foloseşte cantităţi mai mari. Strategia, explică medicul, este una informaţională. „Dacă îi dai corpului o substanţă care în mod normal ar produce febră, adminstrată într-o cantitate infimă, efectul va fi invers”, spune el, adică organismul va lupta ca şi când ar fi o problemă reală.
Medicina homeopată, practic, obli