Pagubele produse de neplata TVA şi a impozitului pe profit în comerţul cu materia primă pentru pâine se ridică la aproape un miliard de euro.
Caracatiţa evazionistă şi-a întins tentaculele peste toată industria grâului şi a produselor de panificaţie. Dimensiunile fraudelor au scăpat de sub control, experţii estimând că 70% din grâul recoltat este comercializat la negru. Statul pierde până la un miliard de euro din neplata TVA şi a impozitului pe profit. Specificul acestei activităţi permite ca urmele să fie şterse foarte rapid, pentru că din momentul recoltării din câmp şi până la cel al comercializării sub formă de pâine pot să nu treacă mai mult de 48 de ore.
În disperare de cauză, guvernul a ordonat filtre pe principalele rute de transport, o nouă ordonanţă prevăzând confiscarea camioanelor cu tot cu cerealele de contrabandă. Rezultatul? Doar 800 de tone rechiziţionate.
Drumul subteran
„Nu este o captură foarte importantă, dar e un început promiţător. E primul an în care facem acţiuni comune cu poliţia”, spune secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Cătălin Rosculete.
Circuitul se derulează în mare viteză şi este descris în infograma alăturată. Angrosiştii aşteaptă grâul recoltat direct la marginea tarlalei. Cumpără kilogramul cu maximum 0,45 lei, nefiind înregistrat TVA-ul. Se foloseşte un simplu borderou. Până seara, grâul este vândut la moară cu 0,5 lei/kg, tot fără niciun act. La un singur transport de 20 de tone, intermediarul câştigă 1.000 de lei/ zi. La moară, grîul este transformat în făină (dintr-un kilogram de grâu ies 750 de grame de făină). Aceasta este vândută mai departe către fabricile de pâine cu 0,75 lei/kg, tot „la negru”. Dintr-un kilogram de făină se fac două pâini, vândute la un preţ minimum de 1 leu bucata. Aceasta este scoasă imediat la vânzare, nefiind înregistrată în a