România nu-şi poate recupera datoriile de la diverse state, acumulate înainte de 1990, pentru că mare parte din respectivele ţări refuză să negocieze pe acest subiect. Statele africane spre care România exporta masiv în urmă cu 20 de ani au altă problemă : se confruntă cu dificultăţi economice majore, accentuate de criza mondială.
România nu-şi poate recupera datoriile de la diverse state, acumulate înainte de 1990, pentru că mare parte din respectivele ţări refuză să negocieze pe acest subiect.
Statele africane spre care România exporta masiv în urmă cu 20 de ani au altă problemă : se confruntă cu dificultăţi economice majore, accentuate de criza mondială.
Acestea sunt date cuprinse într-un raport guvernamental obţinut de Mediafax.
Documentul arată că procesul de recuperare a creanţelor nu este stopat, ci mult îngreunat.
România nu a reuşit încă să înceapă negocierile cu Sudan, Nigeria, Somalia şi Tanzania, care au o datorie totală de 185 de milioane de dolari şi nici cu autorităţile din Cuba, care trebuie să restituie peste un miliard de ruble.
Refuzul regimului de la Havana de a negocia este argumentat, conform raportului, prin situaţia economico - financiară a ţării.
Nici discuţiile cu Libia pentru restituirea a peste 45 de milioane de dolari nu au fost finalizate.
Multe dintre statele care au datorii faţă de Bucureşti sunt incluse în categoria celor "afectate de conflicte" sau sunt considerate ţări "post război", aşa că recuperarea banilor devine o misiune aproape imposibilă.
La sfârşitul anului trecut, creanţele României provenite din operaţiunile de export şi cooperare economică internaţională derulate înainte de 1989 erau de 1,2 miliarde de dolari şi 1,1 miliarde de ruble.
Cel mai mare datornic este Irakul care, în baza unui acord încheiat în august 2005, ar urma să restituie în perioada 1 ianuarie 2009 -