Mulţi tineri au fost acceptaţi la programe de studii ce încalcă Legea Calităţii Educaţiei pentru că sunt fie neautorizate, fie neacreditate, fie neevaluate. Absolvenţii de liceu habar nu au că pot verifica acreditarea şi calitatea insituţiei de învăţământ superior în cadrul căreia vor să studieze. Răspunsul autorităţilor este dezarmant. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei susţin că informaţiile legate de statutul universităţilor nu ajung la tineri pentru că nu sunt suficient promovate.
ARACIS: Aşteptăm o propunere scrisă
Directorul Departamentului de Acreditare din cadrul ARACIS, Alexandru Popovici, a declarat, astăzi, pentru „Adevărul de Seară“, că ideea promovării specializărilor în licee trebuie să le fie propusă în scris de către un tânăr. “Astfel, propunem şi noi mai departe Ministerului Educaţiei. Nu am primit până acum nicio astfel de cerere. Oricum, hotărârea de guvern este pe site-ul nostru şi al ministerului şi a fost preluată de presă“, a spus Popovici.
Raluca Dragomir are 19 ani şi este din Bucureşti. Tânăra a susţinut anul acesta admiterea la facultăţile de Jurnalism, forma de învăţământ la distanţă (ID), şi de Geologie, ambele din cadrul Universităţii Bucureşti.
Specializarea Jurnalism - învăţământ la distanţă apare în Hotărârea de Guvern numărul 749/2009, publicată în Monitorul Oficial la data de 6 iulie, ca fiind autorizată, nu şi acreditată. Programul de studii este autorizat din anul 2001, însă perioada de depunere a dosarului de acreditare a expirat, conform unei liste a Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) dată publicităţii la 23 iulie.
Potrivit Legii calităţii educaţiei, acreditarea se face după ce trei generaţii au absolvit specializarea respectivă. „ Nu ştiu de nicio ordonanţă de guvern. E prima dată când aud de aşa ceva, că pot ve