Viaţa lui Aleksandr Soljeniţân a mers mână în mână cu istoria absurdă şi terifiantă a Uniunii Sovietice. După toate datele, omul care a demascat “Imperiul răului” a fost un profet şi, mai mult decât atât, o idee. Una despre adevăr şi conştiinţă. Sursa: www.solzhenitsyn.ru
La un an de zile de la moartea lui Soljeniţân, EVZ vă propune o incursiune în istoria acestui personaj miraculos de care nu trebuie să uităm. “Prin inima fiecărui om trece linia care separă binele de rău”, scrisese Aleksandr Soljeniţân cu ceva timp înainte ca inima sa să renunţe. Viaţa scriitorului a fost, cu adevărat, un dezastru. Moştenirea sa este însă un miracol.
Era 3 august 2008, la Beijing steagul olimpic bătea în aerul umed şi înecăcios, iar în Caucaz tancurile ruseşti călcau suveranitatea georgiană. În acea zi, solitar în căsuţa sa din Troiţe-Likovo izolată la periferia Moscovei într-o pădure, Soljeniţân n-a făcut nimic special.
Avea 89 de ani şi trupul încetase să-l mai asculte de mult. Pe 3 august, scriitorul a stat gânditor în scaunul său cu rotile, iar la 23:45 s-a decis să moară. Ivan Denisovici visa închis între filele unei cărţi aşezate pe raftul bibliotecii, aşteptând încă pachetul de acasă ca pe o speranţă mereu amânată.
Cortina de Fier căzuse de aproape două decenii, iar “Gulag” devenise demult argumentul-avertisment al libertăţii în faţa lumii care promitea destinul perfect al “omului nou”. În parte, şi pentru că inima lui Aleksandr Soljeniţân avusese curajul să deseneze pentru o lume întreagă linia care separă binele de rău.
SPOVEDANIA LUI SOLJENIŢÂN
Opt ani ca un miracol: la capătul lumii, rugăciunea se spune în şoaptă
Aleksandr Soljeniţân şi-a dorit toată viaţa să scrie. Destinul său a parcurs fără greşeală drumul construit de şinele ideologice ale comunismului sovietic. Până într-o zi când