Unul din primele produse occidentale apărute pe piaţă după revoluţie dispare pe nesimţite. Sucul care altădată era o afacere pentru proprietar şi un deliciu pentru cumpărător, azi a rămas o amitire.
Amintirie din perioada ce a urmat imediat după revoluţie au un farmec aparte. Schimbarea radicală a sistemului politic a adus după sine un val de schimbări pe cât de mari pe atât de bulversante în viaţa socială. Noţiuni noi precum „patron”, „sponsor”, „privat”, au început să-şi facă apariţia în viaţa românilor de zi cu zi, iar produsele occidentale au început să invadeze piaţa românească. Unul dintre aceste produse occidentale a fostr sucul la dozator, pe care băimăîrenii nu l-au uitat nici până în ziua de azi.
Bătrâni nostalgici şi tineri care îşi amintesc de anii copilăriei când stâteau la rând pentru un suc la dozator povestesc şi azi cu plăcere despre timpul când sucul la dozator era unul dintre produsele „de fiţe” la vremea aceea. „Cel mai mult îmi plăcea sucul de kiwi şi de portocale. Stăteam la rânduri infernale pentru un pahar de suc, da merita cei cinci lei pe care-i dăream pentru un pahar”, spune Ioana Vlad, de 27 de ani. „Era un dozatopr lângă scara blocului meu şi mergeam cu pet-urile de doi litri după suc. Nu mai beam apă, pentru că o înlocuisem cu suc”, mai povesteşte băimăreanca.
Afacere moştenită
Dacă în urmă cu aproape 20 de ani, sucul la dozator era unul din cele mai râvnite produse, astăzi, acest produs e doar o amintire. Unul din ultimele două dozatoare de suc a rămas până în ziua de azi în faţa magazinului universal maramureş din centrul Băii Mari, iar patronii lui spun că nu mai e de mult o afacere. Drept pentru care, oamenii ami vând în chioşcul repsectiv diferite mărunţişuri, de la cartele telefonice la bilete de autobuz. Daniela Pop, de 28 de ani, spune că a moştenit afacerea de la părinţi. „Afacerea a