Olivia Sasca trăiește de 13 ani în Canada. Acolo și-a finalizat studiile și se realizează profesional, dar crede că fără bazele puse în România nu ar fi avut succes.
Olivia Sasca a ales vioara dirijată de părinți, dar acum constată că i se potrivește și că e cel mai grozav lucru pe care îl poate face. „Bunicul meu a fost dirijor de fanfară, iar tata absolvent de arte plastice. Cred că era normal să mă îndrume tot spre artă”, spune tânăra muziciană.
A studiat vioara cu Maria Bratu cu care ține legătura și acum. Este foarte mulțumită de tot ce a învățat de la ea. Imediat după bacalaureat, a plecat în Canada cu familia. Tatăl său voia ca ea și fratele ei să aibă alte oportunități în viață. „Adaptarea nu a fost foarte grea. Învățasem engleza intesiv în țară, iar la facultate aveam o bază muzicală foarte bună. Faptul că nu eram singură, ci cu familia, a fost foarte important”, precizează Olivia Sasca.
Altă lume
Violonista a fost plăcut surprinsă de sistemul de învățământ canadian, de modul de predare și raportare a profesorilor la studenți. „Nu pot să-l compar cu cel românesc pentru că aici am făcut doar liceul. De la colegii rămași în țară am înțeles că în România este mult mai teoretic decât acolo”, spune ea. Concurența între muzicieni este foarte mare, iar concursurile dure. „Audițiile se desfășoară în spatele unei cortine pentru ca juriul să nu fie influențat deloc de aspectul fizic și de jocul de scenă al candidatului. În cele două orchestre în care cânt, am colegi de pe toate continentele”, explică Olivia. Ea a constatat că sunt concursuri în urma cărora orchestrele nu angajează pe nimeni sau nu ocupă toate posturile vacante, deși sut concurenți mulți. La absolvirea masterului, Olivia a fost inviatată să fie concert-maestru al Orchestrei Windsor Symphony, ăn care a cântat și în facultate. De anul trecut cântă în filarmonică, în