Pentagonul încearcă să accelereze un program de producere a unor bombe antibuncăr foarte puternice, pe fondul unei intensificări a ameninţării nucleare reprezentate de Phenian şi Teheran, relatează Reuters. Bomba are peste 13 tone, este numită Massive Ordnance Penetrator sau MOP, şi se află încă în teste, fiind destinată să distrugă buncăre aflate la mare adâncime şi care nu pot fi distruse cu bombele folosite în prezent.
Un purtător de cuvânt al Aviaţiei americane, Andy Bourland, a afirmat că în cazul în care Congresul va aproba suficiente fonduri pentru acest program, bombardierul B-2 produs de Northrop Grumman Corp, nedectabil de radare, "va fi capabil să transporte aceste bombe în jurul lunii iulie 2010". "Aviaţia şi Departamentul Apărării analizează posibilitatea de a accelera programul", a spus el, adăugând că au existat discuţii cu patru comisii din Congres care supervizează programul, dar încă nu s-a luat o decizie finală.
Bomba de mare precizie construită de Boeing Co. ar putea deveni cea mai mare bombă convenţională folosită vreodată de Statele Unite. Conţinând aproape 2,5 tone de explozibil, aceasta ar avea o putere de zece ori mai mare decât predecesoarea sa, BLU-109, potrivit Defense Threat Reduction Agency din cadrul Pentagonului, care a finanţat şi gestionat programul.
Instalaţiile nucleare pe care Occidentul suspectează că le-ar avea Iranul şi Coreea de Nord sunt subterane, se crede, pentru a fi detectate mai greu şi a le spori şansele de a supravieţui unui atac.
Atât Comandamentul american din Pacific, care conduce planificarea militară pentru zona în care se află Coreea de Nord, cât şi Comandamentul Central, responsabil de zona în care se află Iranul, par să sprijine accelerarea acestui program, potrivit lui Kenneth Katzman, expert în Iran la Serviciul de Cercetare al Congresului. "Este foarte