Zilnic, braşovenii şi turiştii care se opresc la terase sunt agasaţi de insistenţele zecilor de cerşetori. Ca să atragă mila clienţilor, copiii cerşesc sub pretextul vânzării de cărţi, reviste sau flori. Nimeni nu se mai miră enervează şi dintr-un gest reflex unii mai scot câte un leu din portofele şi îl întind micuţilor. Asta fără să le cumpere, de fapt, vreo floare sau vreo carte. Sunt şi clineţi care se scandalizează şi îi gonesc pe cerşetori cu ceartă şi înjurături. Astfel de scene au devenit deja obişnuite în fiecare seară, la oricare dintre terasele din oraş.
Nu pot fi alungaţi
Cu toate că majoritatea patronilor şi a chelnerilor de pe terase au încercat să îi alunge, cerşetorii se întorc mereu. Printre cuvintele de ocară ale angajaţilor, mai apucă să smulgă mila vreunui client. „Am încercat la început să îi îndepărtez. I-am dat afară de pe terasă, le-am spus să nu îi mai prind, că ne deranjează clienţii, dar fără rezultat. Nici eu şi nici colegii mei nu putem sta cu ochii pe ei tot timpul. Trebuie să ne servim clienţii. Până la urmă cine vrea să le dea ceva le dă, cine nu, nu” , spune Roxana Voinescu, chlener pe una dintre terasele din centrul oraşului.
Poliţia Comunitară e neputincioasă
Cu toate că poliţiştii comunitari gonesc de nenumărate ori minori prinşi la cerşit, aceştia se întorc a doua zi în aceleaşi locuri. „Avem şi câte 300 de cerşetori pe care îi îndepărtăm lunar. Pe foarte mulţi îi ducem la Casa de copii de la Codlea, de unde îi iau părinţii şi îi trimit înapoi pe străzi. Îi sancţionăm pe părinţi, dar acele amenzi nu le plăteşte nimeni, niciodată. Numărul cerşetorilor se triplează vara din cauza teraselor”, spune Marcel Chirilă, purtător de cuvânt al Poliţiei Comunitare Braşov. De cele mai multe ori oamenii legii se confruntă şi cu scandaluri din partea părinţilor micilor cerşetori. Zeci de astfel d