FMI a avertizat ca cheltuielile au fost depasite, mai ales cele locale. Guvernul s-a apucat deocamdata sa numere agentiile.
Primele discutii cu Fondul Monetar International au adus tensiune in Guvern: FMI cere reduceri de cheltuieli in valoare de circa 2 miliarde de euro (1,7% din PIB), adica exact economiile obtinute daca tot aparatul de stat si-ar diminua costurile salariale cu 20%, fie prin reducerea salariilor, fie prin reducerea numarului de bugetari.
De partea cealalta, Guvernul este la faza numaratorii agentiilor guvernamentale si a angajatilor de stat, ieri avand o sedinta de guvern dedicata. "Ni s-a dat tema ca pana maine (luni - n.r.) sa facem o prezentare a tuturor agentiilor si structurilor care sunt in subordinea ministerului. Trebuie sa precizam care este statutul juridic al fiecareia si care sunt cheltuielile pe care le are fiecare agentie", a spus ieri la sfarsitul sedintei secretarul de stat Dumitru Cornoiu din Ministerul Muncii.
Conform calculelor ZF, exista 244 agentii guvernamentale/institute/autoritati/centre in subordinea primului-ministru si al celor 19 ministri ai sai. Nu se stie cati salariati sau ce cheltuieli cu salariile are fiecare dintre acestea, pentru ca niciuna nu specifica pe site aceste date. Nici pe site-ul Guvernului nu se regasesc aceste date. Ministerul Transporturilor, cu 37 de agentii, autoritati sau companii, Ministerul Educatiei, cu 24 de agentii si Primul-Ministru, cu 22 de agentii, sunt de fapt mini-guverne care decid bugete si salarii dupa voie.
In aceste conditii, Guvernul nu are de ales - trebuie sa taie. Deficitul bugetar, care ar putea sa urce la 7% din Produsul Intern Brut, potrivit ministrului finantelor Gheorghe Pogea, nu va putea fi tinut sub control fara reduceri de cheltuieli, insa Fondul nu doreste sa se implice in ceea ce considera a fi "decizii politice".
"Daca veniturile