Şase femei şi un bărbat cu profesii diverse luptă cu birocraţia din instituţii pentru ca românii cu boli grave să aibă o şansă la viaţă. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Într-un sistem de sănătate în care bătaia de joc la adresa bolnavilor este aproape o regulă, un grup de români cu suflet încearcă să-i ajute pe cei care suferă de boli grave.
Fac memorii, agaseasă autorităţile şi nu se lasă până când nu obţin ajutorul pe care legile româneşti îl prevede, dar care nu se acordă din cauza beţelor în roate care se pun la tot pasul. La început, mergeau şi se dădeau drept rude ale bolnavilor. Cum nu puteau face aşa la nesfârşit, şi-au făcut o asociaţie: „Salvează vieţi” (www.salveazavieti.ro).
Un anunţ umanitar ca oricare
„Totul a pornit de la un anunţ umanitar pe care l-am primit pe e-mail, din acelea pe care, de obicei, le dădeam mai departe. Un tânăr de 19 de ani, Dragoş Croitoriu, suferă de leucemie şi are nevoie de transplant”, îşi aminteşte una dintre membrele asociaţiei. În România nu putea fi tratat pentru că nu avea donator şi pentru că nu avem o bancă publică de celule.
Dosarul depus la Ministerul Sănătă ţii (MS) era tărăgănat de luni bune. „A fost o luptă contracronometru pentru viaţa lui Dragoş. Am mers cu tatăl lui la Direcţia de Sănătate, unde dosarul era blocat pe motiv că nu reuşeau să ia legătura cu clinica din Israel unde trebuia să meargă pentru transplant. Am sunat de pe telefoanele noastre şi le-am dat doctorul de acolo la telefon, să vorbească cu el”, îşi aminteşte Helen, de profesie traducător. În ciuda insistenţelor, dosarul înainta la fel de greu şi, pentru că toată nepăsarea ameninţa viaţa lui Dragoş, tinerele au protestat în faţa gu vernului.
În cele din urmă, Dragoş a ajuns în Israel. Acum, el este pe drumul cel bun. „La începtul săptâmânii, medicul lui ne-a scris că nu mai