Deşi recunosc că regimul din timpul postului îi costă mai mult decât cel de zi cu zi, oamenii fac sacrificii cu speranţa că le vor fi iertate păcatele.
Ortodocşii pietreni s-au înarmat cu răbdare şi au început să postească din prima zi a lunii. Oamenii se pregătesc astfel pentru sărbătoarea Sfintei Marii, de pe 15 august. „Acest post a fost rânduit să fie ţinut în cinstea Născătoarei de Dumnezeu, care, înainte de Adormirea sa, a petrecut în neîncetată rugăciune şi post”, a declarat părintele Robert Savin.
Respectarea postului este o datorie creştină, dar trebuie făcut cu tragere de inimă, spun pietrenii.
„Eu îl ţin pentru că aşa am fost învăţată din copilărie. Pot spune totuşi c-o fac din proprie iniţiativă. Este mai scumpă masa din timpul postului pentru că trebuie să găteşti mai mult. Hrana nu este la fel de săţioasă şi nu are tot atâtea proteine ca meniul din perioada în care nu ţinem post, însă ne descurcăm”, a declarat Oana Cojocaru, funcţionar public.
Mai multe salate şi fructe
Mulţi găsesc drept scuză pentru a nu ţine post serviciul stresant, lipsa de timp pentru gătit şi, mai ales, preţurile piperate ale produselor de gen. „Degeaba ţii post alimentar dacă nu-l ţii şi sufleteşte. La cât de solicitantă a devenit viaţa de zi cu zi, oamenii nici nu mai au timp să gătească, iar comercianţii profită de această perioadă pentru a scumpi legumele şi fructele”, susţine Cristina Pop, farmacist.
Pietrenii care rezistă tentaţiei şi preferă să respecte cu stricteţe zilele de post din an, recunosc că în această perioadă fie mănâncă mai multe salate, care nu necesită prea mult timp pentru preparat, fie îşi dedică o zi întreagă gătitului.