O durere de măsele nocturnă ne costă atât pastilele, cât şi taxiul până la o farmacie din centru
În oraş nu sunt decât cinci locaţii de unde se pot cumpăra medicamete non-stop.
Ieşenii cheltuiesc zeci de lei într-o noapte dacă au nevoie să ajungă la o farmacie non-stop. Şi asta pentru că în prezent există doar cinci unităţi care funcţionează şi după ora 22.00, dintre care două sunt în zona centrală.
„Noi nu putem sub nicio formă să obligăm farmaciile să aibă program non-stop deoarece sunt de fapt agenţi economici care desfăşoară o activitate privată. Tot ce putem face este să stabilim la mica înţelegere să aibă şi program de acest fel măcar câteva dintre ele“, a spus Iulian Şerban, directorul Casei de Asigurări de Sănătate Iaşi.
Ce nu ştie şeful CJAS Iaşi este faptul că prin contractul semnat cu farmaciile care eliberează şi reţete compensate, acestea sunt obligate „să îşi stabilească programul de funcţionare, (...), în zilele de sâmbătă, duminică şi de sărbători legale, precum şi pe timpul nopţii“.
Nu-i poate obliga nimeni
Preşedintele Colegiului Farmaciştilor, Gabriela Streit, susţine că nu este prevăzută în lege obligativitatea unui program non-stop al farmaciilor. „Noi ne stabilim programul normal, iar numai cei care-şi permit au deschis pe timpul nopţii. Iar acum, în perioadă de criză, când nu vin nici banii de la Casa de Asigurări de Sănătate, nu cred că cineva-şi poate permite să angajeze încă un farmacist pe care să-l plătească“, a spus Gabriela Streit. Părerea ei este susţinută de majoritatea farmaciştilor ieşeni.
„Noi nu avem program şi noaptea pentru că probabil şefa nu-şi permite să mai plătească încă un om“, a spus sec o farmacistă. Alţii şi-au amenajat spaţiul şi pentru acest gen de activitate, dar au renunţat pentru că mai există o farmacie non-stop în zonă. „Nu era corect faţă de colega de alături. În plu